Ensimmäisten cossien valinta
Duh, niille jotka pähkäilevät useamman vaihtoehdon kanssa cossiuransa alussa.
1# Valitse hahmo josta todella todella pidät ja samaistut. Rakkaus hahmoa kohtaan auttaa tekovaiheessa vaikeiden kohtien ylitse ja kunnioitus hahmoa kohtaan saa yrittämään parhaansa. Kun tuntee hahmon läpikotaisin ja valmiiksi samaistuu tähän, puvun kantaminen on helppoa
2# Valitse puku johon taitosi riittävät. Ensimmäisten cossien kannattaa olla hyvin taitojesi puitteissa. Konkaritkin hylkäävät asuvalintojaan taitojen tai ajan loppuessa kesken. Jotta cosplay ei olisi pelkkää tuskaa, valmistusprosessissta kannattaa yrittää tehdä mahdollisimman hermoja säästävä. Eli jätetään ne vaikeimmat väkerrykset tuonnemmaksi.
3# Cosplayaa ystävän kanssa. Mikäli mahdollista, aloita cossaaminen kaverin kanssa samasta sarjasta. Homma on aina hauskempaa porukalla. Mikäli olet cossaamassa yksin, selaile ryhmäcosplay-ilmoituksia anikissa, facebookiissa tai irc-galleriassa. Uusien kaverien saaminen cosplayn kautta on yksi harrastuksen (oikeastaan minkä tahansa harrastuksen) parhaista puolista. Ja jos cossiasun pitäminen päällä julkisesti tuhansien ihmisten joukossa tuntuu oudolta, tuo outous puolittuu jahka ympärillä on puolitusinaa samansarjan hahmoa :)
Kaikille löytyy se sopiva cossi, olivat taidot, ruumiinrakenne tai mieltymykset minkälaiset tahansa . |
Tässä muutama neuvo niille joiden pitäisi valita seuraava cossinsa useiden potentiaalisten joukosta.
1# Tunne omat rajasi. Valitse asu, hahmo tai seura joka sytyttää. Nämä ovat aika itsestäänselvyyksiä, mutta ovat allekirjoittaneeltakin unohtuneet muutamaan otteeseen. Osittain omaa mukavuusaluetta on hyväkin rikkoa, mutta ei liikaa kerralla. Jos et ole ennen tehnyt proppeja, haarniskoja etkä cossannut vähäpukeisia tyttöjä, ei kannata valita zweihanderia heiluttelevaa bikinihaarniska-muikkelia ja ilmoittautua vielä ryhmään tuntemattomien ihmisten kanssa.
Näitä poikia ei kovin uskottavasti pienikokoiset 12v tytöt cossaile |
cosplayssa on löydettävä avainelementit, jotta alkuperäisestä lähdemateriaalista sovitettu teos pysyy tunnistettavana. Kysy siis itseltäsi, pystytkö toteuttamaan hahmon olennaisen osan? Mikäli hahmollasi on sarjan isoimmat tissit ja niihin referoidaan sarjassa useasti, on hyvä omata uhkeampi rintavarustus tai ainakin pystyä sellainen luomaan.
3# Mikä buugi? Kun katsot viisisivuista cossilistaasi ja summamutikassa valitset sieltä kaksi cossia kolmen kuukauden päästä olevaan coniin, on hyvä kysyä itseltä MIKSI olen tämän cossin tekemässä. Fiilis katoaa nopeammin kuin ratkoja - pidä siis huoli siitä, että oikeasti haluat tehdä kyseisen cossin. Ja ennen kaikkea pidä fiilistä yllä. Juttele ryhmäläisten kanssa, nostalgioi vanhaa sarjaa, osallistu puvulla kisaan - mitä tahansa mikä vaan saa inspiksen pysymään. Uusia sarjoja ja uusia ideoita tulee nimittäin cossaajille joka viikko ja varmin tie epäsuosioon, vararikkoon ja burnouttiin on vaihtaa se cossi parin viikon välein. Toisaalta helpoin tapa pilata hyvä cossi on pistää se päälle kun ei ole siihen mitään fiilistä.
Coniasujen valinta
Tässä muutama vinkki jolla ehkä helpottaa cossattavan hahmon valintaa kulloiseenkin coniin.
Ei ehkä paras valinta talviconiin... |
Myös conin sijainti on hyvä pitää mielessä. Saako hahmostasi otettua hyvät kuvat coniympäristön puitteissa? Usein käy niin, että conissa otetut kuvat jäävät ainoaksi photoshootiksi, joten on hyvä miettiä etukäteen tarvitsetko taustalle metsää, futuristisia rakennuksia, vettä vai graffitiseiniä.
Näissä kuvissa vesi on se aika oleellinen osa... |
3# Perjantai, lauantai vai sunnuntai? Luulisi, ettei päivällä ole juuri väliä, mutta se on ehkä näistä vinkeistäni tärkein.
Talviconien suosikki-poika - ja varmasti myös mukava! [paljaita varpaita ei lasketa] |
Perjantai on usein puolikas päivä Suomen coniskenessä. Haluatko viettää neljätuntisesta conista puolet pukuhuoneessa vääntämässä haarniskaa päällesi? Vai kannattaisiko ehkä laittaa päälle jotain jossa voi ehkä coniin jopa saapua, jota on ihan mukava pitää päällään sen kolmen tunnin junamatkan ajan?
Lauantai on aina Suomessa se THE-päivä. Silloin on yleensä eniten väkeä paikalla, parhaimmat ohjelmat ja eniten puhtia. Mikäli cossaaminen on se juttu sinulle coneissa, kannattaa hienoimmat ja näyttävimmät puvut pukea päälle lauantaiksi.
Sunnuntaina väsyttää. Aina. Parhaassa tapauksessa iltabileet ovat venyneet pikkutunneille saakka ja takana on 18 tunnin riehunta ja pari tuntia unta ison salin lattialla. Herätys kuudelta suihkuun, maalaamaan ihoa, kihartamaan hiuksia, muovaamaan arpia ja tunkemaan piilareita silmiin ei ehkä ole se fiksuin idea. Mikään ei ole ihanampaa kuin olla mukavassa cossissa, ilman piilareita ja hyvissä kengissä kun joka paikkaan särkee ja haluaisit vain kotiin nukkumaan.
Cosplayasun valinta kisaan ja työvuoroon
Yllämainitut seikat monelta osaa pätevät näihinkin, mutta muutama lisävinkki vielä kisaajille ja vänkäreille.
Kisaajat# Cossi conin mukaan, omat taidot ja hahmosta pitäminen onkin jo käyty. Muutama muukin asia on hyvä kuitenkin pitää mielessä kisacossia valitessa. Mikä on on nähty on nähty. Vocaloid, Kuroshitsuji ja Trinity Blood ovat täynnä hienoja, monimutkaisia asuja ja niistä tykätään kisata. Paljon. Kun olet kisassa tällaisessa cossissa, sinua ei verrata vain muihin kanssakisaajiin, sinua verrataan muihin kyseisen cossin tekijöihin. Vaikka asusi olisi hyvä, tuomarit alitajuisesti muistavat muut samat arvioimansa puvut ja vertaavat asuasi niihin. Olen omakohtaisesti nähnyt parempien pukujen jäävän pois jatkosta, koska oma sarjavalintani oli tuore ja tapahtumaan paremmin sopiva.
Vänkärit# En ikinä unohda ensimmäistä desuconia, jossa Bleachin Byakuya kärräsi liian kylmää vettä vesipisteisiin. Cosplayaavat vänkärit ovat mielestäni aivan parhaita. Ne tuovat hauskoja mielikuvia ja helpottavat henkilökunnan lähestymistä. Vänkäricosseja valitessa pitää kuitenkin muistaa, että olet conissa töissä. Puristavatko liian pienet cossikengät? Voi voi, työvuoroasi on vielä kaksi tuntia jäljellä! Pidä siis huoli, että cossissa pystyy seisomaan, juoksemaan, näkemään eli tekemään niitä TÖITÄ - siitä teille maksetaan.
Cosplaymammat# Vänkärien liikkuvuus kysymys pätee toki näihinkin - cosplaymammojen ja -vastaavien pitää pystyä liikkumaan asuissaan. Toisin kuin perusvänkärien, cosplayvänkärien on kuitenkin hyvä muistaa yksi lisäohjenuora cossia valitessaan - älä vedä överiksi. Cosplaymammojen tarkoitus on auttaa kisaajia. Backstagella kisaajat romahtelevat jo valmiiksi vertaillessaan asuja salaa keskenään - he eivät tarvitse ylimääräistä stressiä siitä, että heidän mammansa cosplayasu on mielettömän monimutkainen ja vielä hienosti tehty. Lava-avustajien kohdalla tämä on vielä tärkeämpää. Mielestäni cosplaykisaa katsoessa olisi nimittäin hyvä jos huomio kiinnittyisi enemmän tulevaan esitykseen kuin lava-avustajien pakaroihin.
Ihana postaus, ja helpotta varmasti niitä jotka miettivät omia cossivalintojaan. Täytyy myöntää että avarsi minunkin mieltäni. Ei sillä että "zweihanderia heilutteleva bikinihaarniska-muikkeli" kuulostaa loistavalta cossilta o/
VastaaPoistaKiitos ^^ Tää on mulla ollu työn alla aineskin vuoden - oli jo aikakin et kirjottelen taas jotain fiksua, enkä vaan noita mun cossi-sivu päivityksiä ^^;
PoistaAsiapostaus. Intressantia lukemista ja varmaan helpottaa monen elämää. :) Thumbs up tästä.
VastaaPoistaPakko sanoa myös että kiitos ku kerroit että vänkkäritki voivat cossata - olen nimittäin miettinyt tätä. Haluttais joskus kokeilla olla työvoimana conissa mutta haluais kuitenki cossata siinä samassa.
Vänkäricossaus on varmaan aika conikohtaista, mutta ainakin narikassa ja infossa törmää usein cossaaviin vänkäreihin - olen tainnut jopa joskus törmätä järjetyksenvalvojiin, joilla on liivien alla cossit ;)
PoistaVoisin kuvitella, että conit kyllä infoavat myös minkälainen cossi saa/ei saa vänkäreillä olla, mutta eipä kai noista minunkaan vinkeistä haittaa ole ^^
Dääm, pitääpä cossata tota berserkin äijää joskus :D
VastaaPoistaNyäääh, et vie, MUN!!!
Poista[no ei vaiskaan, OMG, kuvaan sut hengiltä, jos sen joskus teet]