lauantai 15. syyskuuta 2012

Neljä vuotta kuvauspalvelua

Kuvauspalvelu on yleinen näky Suomen coniskenessä. Vuodesta toiseen tutut ja uudet naamat ovat kuvanneet meikäläistä hyvin erilaisissa vermeissä milloin harmaata ja milloin pinkkiä taustakangasta vasten - onpa mukaan eksynyt muutama välähdys ja kisakuvakin. Kuvaajat ovatkin luoneet erinomaiset puitteet vaivalla tehtyjen asujemme esittelyyn ja tätä palvelua onkin ahkerasti usein käytetty.

Usein, mutta ei aina. Miksi kuvauspalvelua ei joka conissa tule käytettyä? Katsoin omia kuviani taaksepäin ja huomasin tilastoni olevan seuraavanlainen: 21/34. Eli kolmestakymmenestäneljästä conissa esiintyneestä cossistani kaksikymmnetä olen käynyt kuvauttamassa. Se on yli puolet, mutta ei silti mielestäni tarpeeksi. Ei sillä, olen kyllä kuullut, että on cossaajia, jotka eivät käy kuvauttamassa pukujaan koskaan - tai tietoisesti jättävät jotkin puvut kuvauttamatta. Joitain epämääräisiä syitä olen tähän saanut - suurinosa luokkaa "eivät ole edustavia" tms. mutta henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kaikkien pitäisi käydä kuvauspalvelussa.

Miksi sitten ajattelen näin? No. Syy, miksi ylipäätään cossaamme coneissa, on tietenkin, että ihmiset näkisivät kädenjälkemme ja/tai ilahduttaaksemme muita conieläjiä. Jos haluaisimme vain pukuilla, tekisimme sitä jossain muualla kuin coneissa. Jos haluaisimme vain harrastaa, eläisimme pelkkiä photoshootteja varten - cosplay on siitä harvinainen laji, että se näyttää luonnossa yleensä paljon huonommalta kuin kuvissa. Eli jos siis pukedumme X-henkilöksi coniin, miksi emme näyttäisi sitä myös niille, jotka haluavat uudelleen elää conin tai eivät päässeet paikalle? Itse ainakin käyn anikissa aina katsastamassa niiden conien kuvauspalvelu-kuvat, joihin en ole itse päässyt, jotta näkisin mitä cosseja conissa on ollut. Kuvauspalvelu on myös säälimätön paikka näyttää se oma kädenjälkensä. Et pääse piiloutumaan photoshopin, kuvakulmien tai hienojen taustojen taakse. Tällaisen minä tein, tältä minä näytin. Ja jos on uskaltautunut asullaa ihmistne ilmoille, miksi ei uskaltaisi myös kuvattavaksi. Kuvauspalveluun astuminen osoittaa, että on ylpeä omasta työstään virheistä huolimatta. Nykyään kuvauspalvelussa saa jopa neuvoja siihen miten poseerata, eivätkä he julkaise kuvia, jossa naama on ihan killissä.

Vaikka kuvauspalvelusta superisti tykkäänkin, eivät silti kaikki cossini ole heidän kuvattavaksi päätyneet. Syitä tähän selvitän kohta. Nyt kuitenkin hieman kuvia väliin :)

2009

Kuva: Miika Ojamo - 1. kuvauspalvelu kuvani!
Bleachin Soi -Fong Traconissa vuodelta 2009
Kuva: Miika Ojamo - yhdessä Cosplay-Jedien kanssa.
Gurren Lagannin Rossiu siis ensimmäisessä Desuconissa.

Kuva: Miika Ojamo - Kirjamessut 2009
Harvey sarjasta Chrome Shelled Regios -
on muuten kivat koulupuvut tässä sarjassa!


Kuva: Jaana Parviainen - meikäläinen Kazukina.
Getbackkers ryhmämme animeconista 2009.

Kuva: Miika Ojamo - 2009 mangapäivät
Minä Kantarouna


Elikkäs ensimmäisen vuoden kuvauspalvelu-käyttöä lisäsi selvästi ryhmät. Ensimmäinen cossini Chichiri jäi kuvaamatta, koska en tainnut astua jalallakaan Tampere-talon sisätiloihin vuoden 2008 animeconissa, jossa olin vain lauantaina. Ennen Soi-Fongia olin vielä Tsukiconissa Sanina, mutta siellä ei kuvauspalvelua edes ollut. Nausicaa, Iruka ja Hige jäivät kuvaamatta - liekö syynä ollut, koska cosplayasin näitä hahmoja yksin, eikä uskallusta löytynyt mennä kameran eteen muuten kuin pienemmissä tapahtumissa.


2010


  
Kuva: Santtu Pajukanta
Cosplay Gaala 2010 ja Okita
Kuva: Jussi Sorjanen - Tampere Kuplii 2010
Ensimmäinen kisakokemus ja parta - minä siis Haddock


Kuva: Kyuu Eturautti ja Santtu Pajukanta
Mangapäivä 2010 -Kuvauspalvelun ensimmäinen
oikeasti nelijalkainen kuvattava! Minä siis Suomena.Vuoden 2010 kuvauspalvelusaldoni on näköjään ollut erityisen heikko. Sen sijaan kävin kyseisenä vuonna enemmän coneissa kuin koskaan aikaisemmin. Bakaconissa keväällä, jossa päälläni oli Moondoggie ja Odessa - kummastakaan ei ole kuvaa, koska ilmeisesti hengasimme eri rakennuksessa kuin kuvauspalvelu. Kikuconissa vietin kaiken muun paitsi FFFightin ulkona ja jälleen kerran - ei kuvaa Klaussistani. Desuconissa meillä oli eeppistäkin eeppisempi suikoden ryhmä - josta ei kuvan kuvaa ole kuvauspalvelussa. Itse tosin olin ~39 asteen kuumeessa koko conin, joten ei ihme, etten muistanut käydä kuvauttamassa meikäläisen Gremiota. Animeconiahan tänä vuonna ei ollut, mutta sen sijaan kesätraconissa kierrätin Bakaconin cossit - vieläkään pääsemättä tamperetalon sisälle - ei siis kuvia cosseistani tällöinkään.

2011

Kuva: Santtu Pajukanta
Leonardo Da Vinci ja Desucon 2011
Kuva: Santtu Pajukanta
Meikäläinen Lavina desucon 2011
Kuva. Emilia Lahtinen - Tracon 2011
Meikäläinen Lydiana.

Vuonna 2011 tuli cosplayattua ja conitettyä hyvin vähän. Tai siis, asuja kyllä tehtiin, mutta ei coneihin. Rahaa oli liian vähän ja tuli tehtyä muutama pirkka-cossikin. Animeconissa kävi viime vuoden bakaconit, eli missään vaiheessa ei oltu sisätiloissa tarpeeksi kauan, että olisi eksynyt kuvauspalveluun saakka. Jäi siis Unkarin koulupuku ja Nanami kuvauttamatta. Myös Traconissa unohtui sunnuntain puvun kuvaaminen, mutta koska kyseessä oli Keisuke, eli siis hyvinkin tylsä (ja random) puku, ei tämän puvun puuttuminen tullut minkaanlaisena yllätyksenä. Näiden kolmen ison lisäksi tuli käytyä vain Gaalassa ja sielläkin siviileissä. Ei siis ihme, että kuvasaldo jäi laihaksi.
2012

 Kuva: Emilia Lahtinen - Frostbite 2012
Kolmen vuoden cosplay projektini Kenvalmistui vihdoin 
Kuva: Emilia Lahtinen - Frostbite 2012
Itse Imarina ja komea mieheni Jozo
 Kuva: Emilia Lahtinen - Kuplii 2012
Aanaksen kanssa osallistuttiin kisaan - minä Cutter 
   
 Kuva: Emilia Lahtinen - Chibicon 2012
Shimana keikaloitiin kaverien kanssa.


Kuva: Emilia Lahtinen - Desucon 2012
Itse Shinpachi - Jozo Harada
Kuva: Miika Ojamo - Desucon 2012
Brittany cossini ainoat kuvat.
Kuva: Kyuu Eturautti - Animecon 2012
Ranulffin oikeastaan ainoat kuvatKuva: Emila Lahtinen - Tracon 2012
Sarutobi Sasuke - se Brave 10 versio.


Kuva: Emilia Lahtinen - Tracon 2012
Osallistuttiin Välähdykseen Blue Maryn kanssa -
minä siis LeonanaVuosi 2012 on ollut ehdottomasti kuvauspalvelurikkain. Olen itse ymmärtänyt palvelun hyödyt ja etsimällä etsinyt kuvauspisteet. Ainoastaan Desun sunnuntaicossini Belcoot on jäänyt tänä vuonna kuvaamatta. Ensi vuodaan saadaan sitten täydet pisteet!Suurimmat syyt kuvauspalvelun käyttämättä jättämiseen ovat olleet ehdottomasti sen löytymättömyys, ajan puute ja oma arkuus. Kaikki syitä, jotka on helppo korjata tulevaisuudessa. Kiitos kaunis siis kaikille kuvaajilleni ja erityisesti Emilia Lahtiselle, jonka kuvissa tunnun onnistuvan erityisen hyvin! Nähdään vielä ehkä Gaalassa tänä vuonna, mutta viimeistään Frostissa :3
4 kommenttia:

 1. Tässä saa ihan itkun silmään kun lukee, ihana kuullaa että kuvauspalvelun työtä arvostetaan ja meitä oikeasti jaksetaan hakeakin! Vaikka on itse ollut vasta vuoden ohjaaja-assarina niin tarkoitus on pysyä pestissä ehdottomasti pidempäänkin ja tämän tekstin myötä jaksaa totisesti kaikki lamppujen hajoamiset, suuren suuret jonot, kisaajalappujen katoamiset, tekniikkasäädön ja roudaamisen, roudaamisen ja vielä kerran roudaamisen.

  Puolet kuvauspalvelusta on ehdottomasti cossaajien ja conittajien työtä, joten teitä vain lisää taustakankaalle häröilemään ja posettamaan meidän kanssa. Kiitos. <3

  VastaaPoista
 2. Biitti nyt sanoikin jo kaiken oleellisen, mutta pitää sitä itsekin kiittää vielä erikseen palautteesta. On mahtavaa kuulla, että kuvauspalvelun toiminnasta on ollut hyötyä ja että kuvani ovat mielestäsi onnistuneet.

  Kiitos, kun käyt pisteellä ilahduttamassa ja nähdään taas pian! :3  VastaaPoista
 3. aaah toi ihana 09 vuosi ja ensinmäinen onnistunut cossi ja ehkä ainoa laatuaan XD mut joo ajatus olis jos johonkin coniin pistäis sen uusikn kuhan eka vaan löydän peruukin ja aurinko lasit XD

  VastaaPoista
 4. Sarutobi Sasuke <3<3<3
  Shinpachi <3<3<3
  Ranulf <3<3<3

  VastaaPoista