tiistai 8. tammikuuta 2013

Cosplayn kuolemansynnit

Cosplay-gospelin julistaminen on hyvä aloittaa isällisesti varoittaen Cosplayn seitsemästä kuolemansynnistä.
 1. Ylpeys (turhamaisuus)
  Kyllä mä osaan. Ei mun tarvitse lukea ohjeita. Meidän esitys on kyllä aivan varmasti paras. Ylpeys käy lankeemuksen edellä tarkoittaa, että vaikka se pää leijaileekin siellä pilvilinnoissa, painovoima tekee lopulta tehtävänsä ja vetää persuksesi lopulta takaisin maankamaralle. Ei ole olemassa täydellistä pukua. Ei ole olemassa täydellistä esitystä. On aina olemassa joku, joka on tehnyt jonkun osan cossistasi paremmin kuin sinä. "Tästä tuli kyllä ihan hieno" vie pidemmälle kuin "mä olen kyllä parempi kuin kukaan muu".
 2. Kateus
  Suo toisille ilo nauttia omista kädenjäljistään. Nykysuomen sanakirjan mukaan kateus liittyy ihmiseen, joka ei suo toiselle hyvää ja haluaa itselleen hyvän, joka toisella on. Meitä kaikkia, myös niitä, kenelle olet kateellinen, rajoittaa omat puitteemme cosplayn saralla. Aina löytyy joku, joka on pidempi, lyhyempi, lihaksikkaampi, laihempi, pyöreämpi, pehmeäkasvoisempi, vahvaleukaisempi, parempi ompelemaan, parempi maalaamaan, parempi maskeeraamaan tai parempi tekemään peruukkeja. Anna ihmisten nauttia omista avuistaan ja nauti sinä omistasi. Kaverillasi on ehkä isommat tissit kuin sinulla, mutta sinulle bindaaminen on helpompaa.
 3. Viha
  Älä koskaan cosplayaa hahmoa jota vihaat. Jokainen turhauttava kohta cossintekovaiheessa johtuu siitä, että hahmo on mulkku. Epäonnistunut asu saa sinut vihaamaan hahmoa entisestään. Ja siinä vaiheessa kun huomaat cossistressin vuoksi alkavan vihaamaan hahmoa, jota vielä projektin alussa rakastit - on aikaa pitää paussi. Palaa takaisin ihqu-hahmosi alkuperäisen lähteen pariin. Katso lempikohtasi, pelaa helppoja tehtäviä, lue hyviä ficcejä, katso parhaimmat fanartit lävitse. Ja sitten palaa takaisin projektisi pariin.
 4. Laiskuus
  Cosplayn kuolemansynneistä vakavin. Laiskat eivät huolittele/vahvista saumoja ja heillä on perseessä reikä conin puolessa välissä. Laiskat eivät silitä asujaan eivätkä leikkaa ompelulankoja ja hienoimmatkin yksityiskohdat jäävät katsojilta näkemättä, kun he vaan tuijottavat helmassa roikkuvaa 30 sentin langanpätkää. Taitojen puutteen me annamme anteeksi. Mutta emme laiskuutta.
 5. Ahneus
  Conia edeltävä syöpöttelykausi kostautuu hyvin nopeasti kun cossi kiristää ja makkaroituu. Mutta vieläkin vakavampaa kuin conistressiin syöpöttely on cossiahneus. Kaksi viikkoa aikaa tehdä kahdeksan pukua, kuusi itselle ja kaksi kavereille. Älä ahnehdi liikaa tekemistä - saat vain vatsahaavan ja välttävän lopputuloksen. Kuusi pukua kahden päivän coniin on liikaa. Ellet oikeasti tykkää enemmän vain pukea niitä barbeja kuin niillä leikkiä. Jos vaatteiden pukeminen päälle on sinusta kivaa, silloin toki kymmenenkään pukua päivässä ei ole liikaa. En tosin keksi miksi maksaa toista sataa euroa conista ja sinne matkustamisesta  kun asuja voi hyvin vaihdella kotonakin...
 6. Ylensyönti
  Katso "Ahneus"-alku. Mäkki-sipsi-jäätelö-mässäily juuri ennen conia ei välttämättä ole se paras idea. Riippuen ihmisestä, maitotuotteet, suola, limut ja vehnä turvottavat. Vedellä ja riisikakuilla kolme viikkoa ennen conia on kaikkea muuta kuin hyvä idea - mistä luulet saavasi energiaa cossin tekemiseen? Mutta pari päivää ennen conia vähäsuolaisessa, pullattomalla ruokavaliolla tekee ihmeitä iholle ja olet virkeä sitten conissa. Myöskin koko coni ilman ruokaa ja illalla perhepitsa naamaan ei ole se kaikkein mukavin vaihtoehto...
 7. Himo
  Voisin saarnata himosta satojen eurojen figuureja kohtaan tai 70 €/metri kankaasta, joka sattusi olemaan just täydellisen värinen tarvitsemaasi vyötärörättiin. Kuka rahansa priorisoi miten on kuitenkin jokaisen yksilön oma asia - meni se sitten baari-illassa tai eurokankaassa. Sen sijaan muistaaka tämä: Cosplay on vain ulkokuori. Älkää koskaan himoitko ihmistä tämän cosplayn pohjalta - tai ainakaan viekö asiaa millään tavalla eteenpäin. Bindien alla on tissit, mekkojen alla korsetti ja Kakashin maskin alta paljastuu tavallinen lukiolaispoika, joka katsoo jääkiekkoa, käy baareissa, asuu kotona ja katsoo hentaita yhtä paljon kuin tavallaistakin pornoa. Älkää sekoittako himoanne fiktio-hahmoon tätä cossaavaan henkilön. Parhaat ystävät voivat ehkä tökkiä toisiaan tisseihin tai läimäillä persuksille, mutta pelkkä paljastava tai tiukka cosplayasu conissa ei kuitenkaan anna teille näitä oikeuksia.

2 kommenttia:

 1. Kiinostavaa lukemista vaikka nä asiat ovat jo itsellä hanskassa. :) Hyvää tietoa niille jotka sitä tarvii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo noo tää oli lähinnä tämmöinen pilke silmäkulmassa joskus vuosi sitten mieleen tullut väkerrys :)

   Poista