maanantai 10. syyskuuta 2012

Anteeks, saaks sust ottaan kuva?

Eli Traconista palautetta...?

Coneissa on aina kivaa. Hirveästi en osaa hienosti näitä analysoida, koska itse kulutan conin juoksemalla edestakaisin sisällä ja ulkona, ihmisiä stalkkaamassa ja kuvia ottamassa. Tätä olenkin tehnyt jo vuodesta 2006 lähtien. Traconissa erään henkilön vastaus "Anteeks, saaks sust ottaa kuvan"-lausahdukseeni olikin "Sinä! Taas!" Mikä oli aivan ymmärrettävää, sillä olen ottanut hänen cosseistaan kuvan lähes joka kerta, ensimmäisen muistaakseni vuoden 2010 Tampere Kupliissa.

Pari sanasta kuitenkin tapahtumasta ennen kuvapläjäystä. Koko conikesä on ollut harvinaisen kylmä ja Tracon jatkoi samalla linjalle - en uskoisi sanovani tätä, mutta isossa salissa tuli suorastaan vilu. Okei, vaatetta ei ollut ruhtinaallisesti, mutta kyllä sukkahousuissa ja t-paidassa pitäisi sisällä pärjätä. Toiseksi, vesipisteet olivat harmillisen tyhjiä koko ajan - kävin jopa pahimpaan janoon varastamassa kerran yhden jääpalan. Kuvauspalvelu teki jälleen kerran työnsä ensiluokkaisesti ja cosplay-kisojen yksilösarja oli kertakaikkiaan fiksusti toteutettu. Kyllä on Suomen cosplaykisamallit saatu nyt mielestäni hiottua aika hyvään malliin. Esityksen vaatiminen kaikkiin kisamuotoihin on hölmöä - emmehän me ole kaikki samasta mallista veistettyjä. Siksi Traconin lauantain pukukisan malli oli erityisen hyvä. Cosplay ei ole pelkkää käsitöitä vaan myös hahmon olemuksen sisäistämistä. Ja kuten lauantaina nähtiin, tämän esiin tuomiseen ei tarvita 2,5 minuutin koreografioitua tanssahtelua vaan pelkkä paikalle saapumin oikein elkein ja poseeraukset riittävät. Lisää tätä kiitos!

... ja lauantain kisoista puheenollen. Kirjoitan ylös sen mitä kaikki ajattelivat. WTF? Olemme kaikki tulleet siihen tulokseen, että tuomareille sattui moka pro-sarjan toista sijaa jaettassa. Tämä on täysin inhimillistä ja ymmärrettävää - ehkä juuri se tarvittava sysäys cosplayskenen tuomaroinnin kehittämiseen. Mitä itse kummastelen suuresti on ettei mogaa ole korjattu vieläkään - tai se korjataan pöydän alla. Koska oli sitten kyseessä väärän numeron sanominen, hahmojen sekoittaminen tai mikä tahansa muu errori, pitäisi jostain löytyä munaskuita korjata asia. Sen lisäksi, että tuolla jossain on poika tai tyttö, jonka kirjahyllyyn kuuluisi cosplay-pokaali, tuolla jossain on myös henkilö, joka katsoo saamaansa pokaalia epäuskoisena. Henkilö, jonka viikonloppu meni siinä, että sadat silmäparit arvostelivat tätä päästä varpaisiin miettien mitä erikoista tuomarit asussa näkivät.

Kyseinen Tales-cossihan ei ollut millään tavalla huono. Ehkä hieman huonosti istuva ja peruukkia olisi voinut vähän muotoilla, mutta ei missään tapauksessa huono - yksinään varsin toimiva tapaus. Kuva kertoo kuitenkin enemmän kuin tuhat sanaa ja kuka ei kuuluu joukkoon kyselyssä 9,9/10 vastaisi tuo liila hiuksinen, mikäli heille pro-sarjan kärkikolmikkoa näytettäisiin. Juuri tästä syystä julkinen korjaus sijoituksesta olisi erittäin tärkeää. Mikäli olisimme jenkkilässä, poloisesta Tales-cossaajasta olisi varmaan huumorin nimissä jo väännetty kymmenkunta memeä ja motivaattoria. Onko kärkikolmikosta julkaistut kuvat se mitä haluamme Suomelle [tai maailmalle?] näyttää suomalaisen cosplayn ja kilpailujen, sekä tuomareiden tasosta?

Tuomaroinnista noin yleensä. En tiedä miten homma toimii, minkälainen hierarkia tuomareiden välillä on, kuka tekee viimeiset päätökset, kuinka paljon arvoa annetaan millekin osa-alueelle yms. Jonkinlainen yhteinen ohjenuora näille ei varmaan olisi pahitteeksi. Tällainen saattaakin olla jo olemassa. Traconissakin oli esillä erillaisia "uutis"-lehtisiä, jossa satiirimaisesti kerrottin cosplay-backstagen kauhuista ja tuomareiden lahjomisesta - valitettavasti tämä satiiri toimisi parhaiten jos _kaikki_ tietäisivät mitä siellä takana oikein tapahtuu. Itse toivoisin eniten nimenomaan tuomareiden esittelyn yhteyteen pientä briiffiä mitä tuomarit arvostelevat ja miten.

Koska itselläni on aina jonkin sortin kuningasidea miten asiat pitäisi tehdä, yleinen pisteytysmekanismi voisi mielestäni toimiakin: 20 pojoa asusta - kukin tuomari voi itse lajitella miten nuo pojot jakaa: esim:10 ompelujäljestä ja istuvuudesta, 10 maalauksista, materiaalivalinnoista ja muista härpäkkeistä. Toiset 20 pojoa muusta ulkoisesta hässäkästä - esim 10 pojoa propeista ja toiset 10 pojoa peruukista ja maskeerauksesta. Sitten vielä yleisvaikutelma ja asun kanto yhdet 10 pojoa. Ennakkotarkastuksessa pystyisi hyvin jakamaan ja päättämään ensimmäiset 40 pojoa ja sitten viimeiset kymmenen annettaisiin lavakäytöksen perusteella. Tällöin tuomarointi olisi aika puhtaasti matikkaa ja kisaajatkin saisivat jotain konkreettista - toki pisteytys kannattaisi pitää lähinnä suuntaa antava, mutta uskoisin sen silti oleva hyödyllinen. Ehkä.

Se siitä rantista, of to the Pictures :D

Sunnuntain cossini Leona - kaunista.

Lauantain cossini Sasuke - ja mun pöllö!

Helvatun upea Mystique
Black Starilla oli asenne kohdallaan!


Vielä mäkin löydän hamekankaan tähän!
Toi maski O.O

Arakawa wtf XD
Paras Tifa jonka tolen nähnyt - UPEA!!!


Katsottiin just Succer Punch ennen leffaa - ja nää oli omat lempidesignet!

Koska Bobby!

Koska Cosplay - en vois enempää olla ylpeä pojista!
Tää täytyy niin pelata!


Elfquestille lisää rakkautta!

Törkeen hyvä GTO-ryhmä!!!
Ihan mielettömän söpö ryhmä!
Oma lempparini - Inubaka!!!


4 kommenttia:

 1. En normaalisti kommentoi cosplayblogeja, mutta ehkä nyt pitää kerrankin työntää lusikka sakeaan soppaan. Cosplaytuomaroinnin tuloksia on kritisoitu moneen otteeseen jokaisen kisan jälkeen ("Miksei sejase voittanu, sil oli hienoin asu"), mutta ilmiölle on melko yksinkertainen selitys: Tuomarit näkevät puvun halutessaan jopa sentin etäisyydeltä ja ovat (yleensä) kokeneita cossaajia, jotka tietävät materiaalivalinnoista ja niiden käsittelystä, ja kaiken kukkuraksi saavat referenssikuvat eteensä. Yleisö näkee puvut 10-20 metrin päästä ilman referenssikuvia eivätkä aina tiedä cossinvalmistuksesta kovin paljoa. Se upea, näyttävä sirkusteltta, joka kohahduttaa takapenkin katsojia, saattaa läheltä katsottuna olla hutiloiden tehty, mittasuhteet saattavat heittää, materiaaliratkaisut voivat olla huonoja, puku ei ehkä vastaa referenssikuvaa jne jne.

  Kyseisen Yurin (eli sen Tales of Vesperia-cossaajan) puku oli mittasuhteiltaan nappiin ja huolella sekä siististi tehty. Ei sijoitukseen aina vaadita äärettömän monimutkaista pukua täynnä killuttimia ja yksityiskohtia. Yurin puku on vielä perinteinen Tales of-sarjan fysiikkaa uhmaava, omituisia leikkauksia vaativa viritelmä jonka toteuttaminen kunnolla on haastavaa, vaikka näyttääkin yksinkertaiselta. nimim. tutustunut niihin pukuihin cossausmielelläkin ja surkutellut nimenomaan tuota..

  Itse asiassa tuollainen (tai ainakin tuontyylinen) pisteytystaulukko oli käytössä tietääkseni esimerkiksi Desuconin Eurocosplay-karsinnassa. Kisassa oli toisaalta verrattain vähän osanottajia, että siellä pisteytyksien antaminen on helpompaa, mutta lähes 40 kisaajan kisassa se käy hankalammaksi.

  En itse ollut ko. kisassa tuomaroimassa (enkä missään muussakaan), mutta kisaajana kyllä. En sijoittunut, mutta en myöskään koe minkäänlaista katkeruutta, sillä kärkikolmikko oli oikeutetusti asemansa ansainnut. Olen kyllä joskus aikaisemmissa coneissa ihmetellyt tuomareiden päätöksiä (etenkin nähtyäni puvut läheltä), mutta täytyy kuitenkin ottaa huomioon se seikka, että tuomareilla on rajallinen aika tehdä päätöksensä, itse asiassa hyvin lyhyt. Jos tuomarit kohtaavat kisaajat klo 12-14 välillä ja tulokset pitäisi olla valmiina klo 16:30, täytyy toimia nopeasti eikä kaikkia seikkoja voi ottaa huomioon, etenkin kun tuomareiden (joita usein on 3-4) pitää olla yksimielisiä sijoitusten jakamisesta. Etenkin esityskisoissa tuomarit saattavat tehdä päätöksiä tunnekuohun vallassa ja saattaisivat laittaa seuraavana päivänä kisaajat täysin eri järjestykseen.

  Ei siinä muuta, kunhan halusin vain hieman kertoa cosplaykisatuomaroinnin periaatteista sen verran kun olen niistä ymmärtänyt. Kuvauspalvelu toimi kyllä kisaajankin näkökulmasta mainiosti ja itsekin arvostan cosplaykisassa hahmoon eläytymistä todella paljon, vaikka olisikin kyseessä vain lavajuoksu! Itse olen sen verran showmiestä että suorastaan sydäntä riipaisisi, jos pitäisi vain kädet reisillä kävellä lavalle pönöttämään.

  VastaaPoista
 2. Huomasin sopivasti tekstin kirjoittamisen jälkeen, että kyllähän näistä tuomaroinnin pisteytyksistä on puhuttu julkisesti - ja minä tässä keksin pyörää uudelleen X)

  Mutta joo, onneksi en ole tuomari itse niin ei tarvitse pukuja järjestykseen laittaa. Normaalisti en tuloksista itkisikään - juuri mainitsemistasi syistä. Mutta koska tällä kertaa istuin viidennellä rivillä, näin asun myöhemmin myös lähietäisyydeltä, tunsin hahmon entuudestaan ja jaoin kyseisen mielipiteeni jokaisen keskustelemani cossaajan kanssa (parinumeroinen-luku) - uskaltauduin tulemaan julki mielipiteeni kanssa. Mutta tuomaritkin ovat ihmisiä ja oikeutettuja omiin mielipiteisiinsä - sekä tietysti myös erehtymään ja katumaan niitä :3

  VastaaPoista
 3. BTW tykkään muuten sun cosseista tosi paljon! Olet ehdottomasti ykis lempparini "uusista" cossajista. Ja siis uusi tarkoitan, etten ole itse huomannut teikäläistä ennen oliko se nyt 2011 Desucon...? Joku kisa kuitenkin siinä Ao no Exorcistin valkopukuisessa hyybässä :3

  VastaaPoista
 4. Mielipiteitä saa todellakin olla, enhän aina ole itsekään ollut tuomareiden kanssa samaa mieltä sijoituksista vaikka olisikin puvut ja esitykset nähnyt läheltä. Mitäpä maailmasta tulisi jos ei eri mielipiteitä olisi, ainakin kisat olisivat paljon tylsempiä.

  Kiitos kovasti kehuista! Pukuja olen tehnyt tasaisella tahdilla 2009 asti, mutta pitänyt melko matalaa profiilia ja kisaamisenkin olen aloittanut vasta tänä vuonna (Desuconissa ensimmäinen, Traconissa toinen). Kyllä vaan, Frostbiten hallcosplayssa taisin käydä lavalla tepastelemassa Ao no Exorcistin Arthurina kun sinne värvättiin.

  VastaaPoista