maanantai 5. toukokuuta 2014

Cosvision määrittää harrastajan

Kun aikanaan, yli kymmenen vuotta sitten, aloitin animen katsomisen ja myöhemmin animeharrastamisen, kaikki osasivat piirtää. Tai no, eivät osanneet, mutta jokainen itseään kunnioittava animeharrastaja harrasti myös piirtämistä. Itse en kuulunut tähän jaostoon ja tunsinkin itseni aina jotenkin ulkopuoliseksi.

Tämän päivän animeharrastajan kuulu cosplayata. Coniin ei voi mennä ilman cosplayasua. Iso osa cosplayaajista tekee/pukeutuu asuihin, koska niin vain kuuluu tehdä animeharrastamisen ohella.

Minulle cosplay on kuitenkin jotain aivan muuta. Se on minulle itseilmaisu-harrastus. En osaa piirtää, joten luon omaa fanarttia käsitöiden, poseerauksen ja valokuvauksen avulla. En harrasta käsitöitä, koska cosplayaan. En ole animeharrastaja, joka cosplayaa. En ole osa mitään fandomia ja cossaa siitä. Olen cosplayharrastaja, joka katsoo animea, pelaa pelejä, pitää asioista, opettelee valokuvausta ja maalaamista ja ompelemista ja maskeeraamista. Olen cosplayharrastaja.

En ole conien kohdeyleisöä. Silti käyn 5-6 conissa vuosittain. Katson animea siinä missä jenkkien sitcomeja - itse asiassa katson mielummin niitä sitcomeja. Siitä huolimatta olen tänäkin vuonna käynyt/käymässä kolmessa animetapahtumassa. Koska näihin voi mennä cossaamaan. Olen satunnaispelaaja ja vaikka japanilaiset roolipelit ovatkin oma lempigenreni, en silti koe olevani "ropettaja" - ja silti tänäkin vuonna menen kolmeen alan coniin - koska siellä voi cosplayta. Vaikka cosplay on monien eri conien oheistuote, jopa assemblyt ovat ottaneet cosplaykisat ohjelmanumeroikseen, toivoisin silti, että olisi tapahtuma, jonne olisivat tervetulleita kaikki cossaajat ikään, sukupuoleen, ruumiinrakenteeseen tai cossatavaan fandomiin katsomatta.

Sitten tuli Cosvision. En pysty sanoin kuvailemaan kuinka paljon tällaista tapahtumaa olen kaivannut. "Coni" cosplayharrastajille! Onhan meillä ollut CosplayGaala, mutta se ei koskaan profiloitunut muuksi kuin cosplaykisaksi. Cosvisionin ohjelmakarttaa lukiessa tajusin, että ensimmäistä kertaa coniin mentäessä on minun mietittävä kuinka jaksan puvussani oikein istua sen kuusi tuntia luennoilla. Ja kiroa kun ohjelmat ovat päällekäin. Odotukset ovat pelottavan korkealla - onko näitä mahdollista edes lunastaa?

Hämmästelen kuitenkin suuresti, että iso osa tutuistani ei ole tulossa Cosvisioniin tai sinne meneminen tuntuu heille pakkopullalta. Tämä ei olisi mikään ihme, jos 95 % ystävistäni ei olisi cosplayharrastajia. Mutta kun on, en voi kun kummastella miksi tapahtuma ei kiinnosta? Luulin, että harrastuksemme olisi tarpeeksi kypsä seisoakseen omilla jaloillaa, mutta nyt pelkään olevani väärässä. Onko Suomen cosplayskene sittenkin vain animeharrastuksen, fantasiafanien tai fandomeilun oheistuote?

7 kommenttia:

 1. Se on totta, että monen animeharrastuksesta on lähtenyt cosplay harrastus, niin kuin minulla. Tykkään käydä conissa, mutta viime desuconin jälkeen aloin tosissani pohtimaan, että olenko oikeasti oikeaa yleisöä desuconiin joka on pääasiassa animeen ja mangaan keskittyvä con? Jouduin toteamaan, että ei, en ole, koska minua kiinnostaa cosplay enemmän kuin kuulla luentoa sarjasta jota juuri katsoin ja että kuinka joku on keksinyt siitä jotain uutta puhuttavaa. Heti kun kuulin Cosvisionista, olin ihan että "Oikeestikko?! Cosplayhin keskittyvä con?!". Mikä voisi olla sen ihanampaa? Pelkästään ohjelmien nimikkeet jo saavat innostuksen pilviin. Varsinkin kun sitä cossaamista saa conissa tehdä, ilman, että joku on jo lokeroimassa, että olet hengaaja cossaaja, et ole tervetullut tähän coniin. Cossaaminen on ehkä nostamassa päätään ihan omana harrastuksenaan, mikä minusta on ihan hyvä vain, vaikka tosiaan, kyllä se vähän siihen sun tähän harrastukseen liittyy, kun yleensä seurataan sarjoja joista kivoja cossattavia löytyy.

  En kyllä ihan allekirjoittaisi tuota "Animeharrastajan kuuluu cossata". Tiedän paljon harrastajia, joita homma ei kiinnosta tai eivät vain halua tai ei taitoa tai uskallusta riitä. Ehkä se on ihan hyväkin. Coneissa on niin paljon helpompaa kulkea ilman sitä cossia. Tuntuu myös, että nämä "puhtaat" animeharrastajat (jotka eivät siis cossaa) tuntevat olevansa uniikimpia lumihiutaleita, koska eivät lähde tähän yleisempään "anime harrastajat cossaavat" juttuun mukaan :D. Nojoo, nautiskellaan cosvisionista kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Animeharrastajan kuuluu cossata"-kommentti oli ehdottomasti mielipiteeni siitä, minkälainen animeskene tänä päivänä on. Verrattuna siis oman animeharrastukseni alkuvaiheisiin, jolloin tuntui siltä kuin "Animeharrastajan kuuluu piirtää". Eli siis jos olisin uusi animeharrastaja, luulisin varmaankin, että minun täytyy myös harrastaa cosplayta...

   Itselläni oli viime vuonna "hengaaja cossaaja"-kriisi, eli en tuntenut itseäni tervetulleeksi oikeastaan yhteenkään coniin. Tuo tunne on onneksi väistymässä kun tajusin, että niin kauan kuin conijärjestäjät tarjoavat cosplayohjelmaa, "pelkät cossaajat" ovat paikalle tervetulleita :)

   Toki yritän edelleenkin kunnioittaa conin teemaa asuvalinnoillani - that's the least I can do :)

   Poista
 2. Olisin halunnut kovasti tulla Cosvisioniin, mutta matkustaminen Turkuun asti täältä on vaan liian kallista. Ehkä ensi vuonna sitten. Mutta tunnistan itseni myös Cosplayaajaksi joka katsoo animea, pelaa pelejä etc.
  Oma innostukseni on vaan ollut katkolla, johtuen siitä, että yhtäkkiä kaikki tuntuu liian kahlitsevlta, kun koettaa tehdä täsmälleen hahmon näköisiä cosseja hyvistä materiaaleista. Tahdon takaisin aikaan, kun tein cosseja pahvilaatikoista, eikä tarvinnut miettiä mitä muut ajattelevat. En nyt tarkoita että haluaisin tehdä cosseja huonosti, vaan että juuri saisin toteuttaa itseäni ja vaikka luoda jotain hienoa kirpputorilta löytämistä asioista. Koska minulle se luominen on tärkeää. Jossain vaiheessa cossaamisesta tuli minulle liian vakavaa ja koetankin tässä hankkia sitä innostusta ja iloa takaisin. Jospa tänä vuonna nappaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän todellakin mitä tarkoitat. Itse huomaan sen siinä, etten juuri jaksa otattaa itsestäni enää kuvia, saatikka sitten julkaista niitä. Ehkä koska kuvat eivät valehtele. Kuvista näkee, etten ole mukana 100 %, kasvot ovat väsyneet ja ilme tympääntynyt.

   Tästä on vain tullut joku ihme addiktio... kaikkiin coneihin pitää mennä ja kaikkialle pitää olla uudet cossit... huoh.

   Poista
  2. joo, addiktiopa hyvinkin :I syvä huokaus. pakko koettaa alkaa kierrättämään

   Poista
 3. Itse olen tulossa Cosvisioniin (vaikka matkustus onki kallis täält pohjois-Ruotsista) ja olen kovin innoissani siitä että minkälainen coni tästä tulee. Pakkohan se on tulla ku on oikein coni just cossiharrastajille ja kerranki paljon kiinostavia luentoja! :D Harmi vaan ku jotku paneelit menee päällekkäin niin joutuu valitsemaan kumpaan menee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taloudelinentilanne nyt saattaa aina nousta esteeksi sille ei voi mitään...

   Itsekin odotan conia juuri noista syistä ^^ Nähdään viikonloppuna!

   Poista