sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Miksi fandomit ovat perseestä.

Kaksi vuotta sitten katsoin Spartacus: Blood & Sand TV-sarjan, koska Spartacuksen tarina sai minut koukkuun huolimatta sarjan hieman tönköstä toteutuksesta. Puvustus ja lavastus oli mielestäni todella hyvä, näyttelijät uskottavia ja valehtelisin jos väittäisin, etten pitäisi über-machoilusta ja puolialastomista miehistä. Todellisuudessa kuitenkin rakastuin sarjan juonenkäänteisiin, juonitteluihin ja ennen kaikkea hahmoihin. Spartacus, Varro, Doctore, Barca, Crixus the list goes on. You know what tapahtui ja en vain pystynyt jatkamaan sarjan katsomista enään. Kunnes nyt. Haluan edelleen tietää miten tarina jatkui. Plus tumblr on täynnä mielenkiintoisia giffejä kahdesta namusta miehestä.

Luulin olevani ainoa joka piti sarjasta - koska onhan se hieman B-luokkaa, raaka ja verällä mässäily vielä jopa koomisesti toteutettu (vaikka ymmärränkin miksi kyseinen taiteellinen näkökulma tähän). Olin siis positiivisesti yllättynyt kun eräs tuttuni rupesi minulle Spartacusta fanittamaan. Vihdoinkin joku jonka kanssa voin awesome sarjaa fanittaa! Ja sitten putosin takaisin maanpinnalle.

"Joo katsoin alun ja sitten vain ne jaksot joissa oli Agron ja Nasir."

Siis ketkä? Ai ne näkemäni homoeroottiset kuvat tumblrissa olivat Agron ja Nasir. Ymmärrän, et siis tykkää Spartacuksesta, tykkään Spartacuksen fandomista. Olisi pitänyt muistaa: olithan sitä mieltä, että Supernaturalin pitäisi hypätä suoraan neloskauteen kun Castiel tulee.

Fandoms - ruining good things and causing wars
since the beginning of our time.
Fandomissa on hyvätkin puolensa. Se yhdistää ihmisiä. Toisaalta fandomeissa käydään kaikenmoisia shippingwareja, mutta ajatelkaa nyt oikeitakin sotia, kyllähän se yhteistä vihollista vastaan lyöttäytyminen kasvattaa yhteishenkeä. Ja sitten tietenkin täytyy hylätä kaikki omat arvot ja ajatukset, koska eihän oman laivan sisällä saa kapinoida yleisesti asetettuja ajatuksia vastaan. Ja tietenkin fandomit myös auttavat alkuperäistä lähdettä - lisää faneja tarkoittaa lisää rahaa. Koska rahanhan vuoksi teoksia luodaan. Ei sillä väliä, että supernaturalin uusimmat kaudet ovat aivan ala-arvoisia ja kirjoittajien fandomi-nuoleskelu näkyy iskee ruudusta läpi lekan voimin. Onhan sarjan uusimmat kaudet people's choicen parhain draama ja scifi-sarja.

Todellisuus on, että fandomit ovat perseestä. Kenellä nyt muka olisi nykypäivänä aikaa paneutua ja katsoa koko sarja itse läpi tai pelata jotain peliä se 100 tuntia kun voi vain muodostaa mielipiteensä muiden mielipiteiden pohjalta. Onhan se helpompaa rakastua hahmoon muutamien hienojen one-lineri giffin kautta kuin, että katsoisi 22 jaksoa hahmon kehitystä sieluttomasta mulkusta inhimilliseksi olennoksi. Ja tämän päivän kaksinaismoralismi sallii myös sen, että julistaa tykkäävänsä x-sarjasta, vaikka todellisuudessa ei voi sietää sarjan tarinaa, ideaa, ympäristöä, eikä päähenkilöitä. vain koska sen yhden jätkän one-linerit on huippuja.

Itse tajusin taas että fandomit ovat perseestä kun tosiaan katseltuani uudestaan Spartacuksen ekaa kautta, jotta voisin katsoa nyt tämän uusimman, menin käymään archiveofourownissa. Sieltä varmaan löytyisi vaikka mitä ihania ficcejä sarjasta, varsinkin kun sillä on oma fandominsa. Erityisesti kaipasin Spartacus/Varro tarinoita koska miesten välinen suhde ja heille luotu tarina on niin julmetun kaunis ja koskettava. Tai Barcasta. Tai Doctoresta. Mielenkiinnolla voisin jopa katsastaa mitä femslashin puolelta löytyy vaikka vihaankin sarjan tiettyjä naisia syvästi.

615 ficciä! Mahtavaa! Tässähän minulla meneekin koko ilta :) Katsotaans relationships-tab ja mitä se antaa :)
Agron/Nasir 445 ficciä. Agron ja Nasir... keitäs he olivatkaan? Ei mitään hajua... Crixus/Naevia 38 ficciä. Okei eli Crixus ja se sen muija, mitäs muuta. Barca/Pietros 31 ficciä, no heidät sen sijaan muistan he olivatkin aika söpöjä yhdessä. Koska pulut ^^ Mira/Spartacus ja Spartacus/Sura yhteensä 30 ficciä... ja loput nimiä joita hädin tuskin tunnen. Missä ovat Spartacus/Varro ficit, Doctore eli Oenomaus ja Gannicus ficit? Crixus/Barca ficit? Entä salainen paheeni Agron ja hänen veljensä Duro ficit? Niitä ei ole olemassa, koska niitä ei ole fandomissa. Tuskin nämä kirjoittajat ovat sarjaa edes katsoneet. He ovat lukeneet wikipediasta hahmojen specist ja katsoneet kaikki pano-giffit tumblrista ja kirjoittaneet sen pohjalta.

Onko fanittaminen tosiaan mennyt siihen, että vain se mikä ojennetaan hopealautasella aivan nenän eteen kelpaa? Eikö kukaan enään osaa ajatella omilla aivoillaan, nähdä pieniä silmäyksi, lukea rivien välistä ja oikeasti syventää alkuperäisiä lähdemateriaaleja omilla tulkinnoillaan? Pitääkö asioista tykätä vain koska muut tykkäävät - tai vielä pahempaa, vaan koska muut eivät tykkää?

10 kommenttia:

 1. Heittäisin tähän /clap gifin jos sellanen toimis tässä.

  Ja fandomit on se mikä ajaa monesti jostain sarjasta kauas pois, ennen kuin on edes ehtinyt aloittaa kyseistä sarjaa. Annan nyt huonoja esimerkkejä pari:

  Homestuck - ensinnäkin, tämä fandom on kasvanut ihan VALTAVAKSI viimeisen puolen vuoden aikana. Cosseja pursuaa joka cosplay-tagista mitä katsoo. Kokeilin lukea tätä Homestuckia, mutta ei iskenyt ollenkaan. Ja kun oli vielä sellainen valmis käsitys fandomin perusteella, mitä tämä on niin ei kiinnostanut jatkaa. Plus Homestuck-fandomista luin pari ei niin kivaa cosplay accidentia ettei paljon huvita edes tutustua enää mihinkään mikä liittyy kyseiseen sarjaan.

  Supernatural on varmaan ihan hyvä sarja, joskus ekoja jaksoja on tullut katottua sen kummemin syventymättä siihen. Enää ei kyllä edes kiinnosta - tämäkin fandomin takia. Destieliä pursuaa tumbleri täynnä ja dashboard vilisee giffien määrästä.

  Sääli sinällänsä, sillä itseltä ainakin jää katsomatta paljon juttuja, vain koska fandom yksinkertaisesti ajaa pois siitä vaikka sen pitäisi olla toisin päin.

  Hyppäsin aiheen vierestä, hups.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun aivan aiheen päällä olit. Supernatural on mahtavia esimerkkejä siitä kuinka fandomilla ei ole mitään tekemistä sarjan sisällön kanssa. Tai ei ollut ennen - nykyään tuotantoyhtiöt voitelevat fandomia lisäämällä sarjaan mahdollisimman paljon hyvin läpinäkyvää destieliä, jotta katsojaluvut pysyisivät edes jokseenkin tuottavina... -_-

   Poista
 2. voi elämä! en edes pysty kertomaan miten samaa mieltä olen kanssasi... Olen huomannut ihan saman ilmiön, oli sitten kyseessä mikä tahansa fandomi. Fanit valitsevat sen yhden parituksen joka on ok, ja kaikki muut ovat suorastaan syntisiä vaikka niihin olisi lähdemateriaalin perusteella paljon enemmän perusteita. Supernaturaliin en edes suostu koskemaan pitkällä tikulla, koska en yleisesti pidä siitä että ihmiset ovat jo muodostaneet minulle kuvan siitä mitä mieltä minun pitäisi olla sarjasta. en edes vaivaudu yrittämään. Sherlock sarja oli myös hyvä esimerkki tästä; katsoin ensimmäisen jakson, en tykännyt. Ja yhtäkkiä olen maailman suurin pahis koska minulla oli eri mielipide sarjasta kuin muilla. huokaus.
  Saisinko muuten ehdottaa että pidät tästä aiheesta joskus luoennon/paneeli keskustelun? Mielestäni sinulla on hyviä mielipiteitä ja fiksua ajattelua ahieesta :) esim. tuleva fanfest voisi olla hyvä paikka tällaiselle keskustelulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luojalle kiitos törmäsin SPN:ään ennen kun löysin tumblrin - sain rauhassa nauttia ihanasta jännityksestä ja draamasta ja komediasta. Olen niin moneen otteeseen nähnyt kun ihmiset onnistuvat pilaamaan sarjat toisilta liialla fanituksella, että yritän itse olla tosi hys hys ja neutraali sarjoja suositellessa.

   Olisi ehdottomasti kiva lähteä pitämään tästä vaikka paneelia esim. fanfestiin! En vain ole koskaan pitänyt ohjelmaa ennen ja en tiedä uskallanko... mutta pistetään korvan taakse!

   Poista
 3. Vähän myöhässä vastailen tähän aiheeseen mutta hoo, valoa elämään! Osuit kyllä täysin ytimeen. Minullakin on monta sarjaa mistä olen tykännyt, muttakun fanit.. Tai pikemminkin miten fanittaa.

  Mistähän tässä tosiaan aloittaisi? Ensinnäkin "oikea" tapa fanittaa (tyyliin, hei, otetaampa tämä lastensarja ja laitetaan nämä hahmot erinäisiin pornahtaviin asentoihin, sun pitää fanittaa tätä tai et osaa fanittaa oikein). Odotas vain jos pidät jostain "väärästä" hahmosta tai et vain välitä sarjan fandomista. Voi sitä kakkamyrskyä mitä siitäkin seuraa.
  Yleensä juurikin fanit ja heidän käyttäytymisensä saavat mukavasta sarjasta oman inhokin. Oma reaktio on "tykkään tästä, mutten halua että minut sekoitetaan noihin :c" Olipa kyse sitten sarjasta, joka löytyi ennen valtavirtaa tai sarjasta josta en ole ennen tiennytkään, mutta hahmon erinäinen epäilyttävän oloinen fanittaminen näkyy conissa ja on ensimmäinen silmäys sarjaan. Ihmiset eivät tunnu ymmärtävän, että kun vaikkapa cossaavat jotain tiettyä sarjaa, he myös edustavat sarjan fanitusta ja muita faneja, jotenka idioottimainen porukkakäyttäytyminen kyllä herättää sellaisen tunteen, että onkohan tämänkin sarjan fanit vain täysidiootteja. Huoh, ehkä oma fanittaminen pitäisi sitten vain jättää kaappifanitukseksi niin ettei tarttisi sotkeutua fandomin draamaan ':D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kaikkein raaintahan tässä on nimenomaan se, että jokin oma suosikki saattaa muuttua inhokiksi, koska sen fandom on kamala. Alkuperäinen asia on edelleen ihana ja sitä haluasi tukea ja fanittaa omalla tavallaan, mutta aina kun sitä näkee, tulee mieleen vaan se ällöfandom. Supernatural on oiva esimerkki. Ärsyttävää kun sarjaa katsoessa kuvittelee jo mitä se fandom tuostakin kommentista saa aiakiseksi -_-

   Pitäisi vaan jotenkin oppia kävelemään laput silmillä...

   Poista
 4. Pakko kommentoida jokusen vuoden takainen sattuma LOTR- fandomin puolelta, joka pyrki mieleen tätä lukiessa. Eräs nuori naishenkilö ilmoitti suoraan, ettei lue mitään, jollei siitä ole tehty elokuvaa, koska muuten ei pystyisi kuvittelemaan, miltä hahmot ja paikat näyttävät. Onko homma mennyt oikeasti niin surulliseksi, että mitään hyvää juttuakaan ei ole "olemassa", jos siitä ei ole ensin tehty ihkutettavaa, nätein poikien kera varustettua filmatisointia? Argh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuriskin näin. Toisaalta varmasti on ihmisiä, jotka eivät osaa visualisoida luettua tekstiä ja ehkä heidän on vaikeampi lähestyä kirjallisuutta sen vuoksi...

   Asennevammat on kuitenkin aina asennevammoja - kuten cosplayn puolella tulee törmättyä "Ei sitä voi cossata, koska se on kirja eikä siitä ole virallisia reffikuvia" kommentteihin -_-

   Poista
 5. Yritäppä LOKI-hakusanalla hake Tumblrista kuvia. My eyes. They hurt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässäpä tämä. Toisaalta. Pakko sitä on vaan antaa kaikkien kukkien kukkia ja tehdä asiat omalla tavallaan. Ja jos Lokista tykkää muulla kuin fandom tavalla, niin pysyä poissa tumblr-tageista - ihan oman terveyden ylläpitämiseksi.

   Poista